Salsa i Antigua, Guatemala

Antigua ligger en lille times kørsel fra Guatemalas hovedstad omgivet af grønne bjerge og med tre, næsten 4000 meter, høje vulkaner som pejlemærker.

Byen er kendetegnet ved dens lave huse, smalle gader med toppede brosten og afslappede atmosfære.

Det er et af de foretrukne turiststeder i Guatemala. Her vrimler med hoteller, restauranter, internet cafeer, barer og diskoteker og de fleste Guatemala rejsende indkalkulerer formodentlig byen i deres rejseplan. Eller har måske Antigua og evt. en af byens halvthundrede spansk skoler som mål.

En uges eneundervisning, fire timer dagligt, fås her fra priser omkring de 80$. Prisen afhænger typisk af tidspunkt på dagen, kvaliteten af undervisningen og efterspørgslen. (Prøv f.eks. Escuela de español cooperacion )

De Guatemalanere den besøgende møder i Antigua er da også især Guatemalanere som på forskellige måder tjener til livets ophold ved at servicere turister og andre besøgende, samt selvfølgelig bedrestillede Guatemalanere fra hovedstaden. Disse bruger især i weekenderne Antigua som udflugtsmål, ejer evt. en luksusbolig på stedet som de lejlighedsvis anvender.

Antigua, august 2007

Ønsker man at opleve et mere autentisk miljø kan det i stedet overvejes at tage til Xela / Quetzaltenango som rummer fremragende spanskskoler som f.eks: Proyecto Lingüstico Quetzalteco de Español og samtidig tilbyder de fleste af den større bys øvrige adspredelses- og udfoldelsesmuligheder.

Salsa undervisning

De mange – især kvindelige – spanskstuderende har selvfølgelig brug for adspredelser fra sprogstudierne og der også et pænt udbud af kurser i merengue og salsa i byen, hos de mange undervisere i dans som er kommet til i kølvandet på sprogskolerne siden første halvdel af 1990’erne.

Er man interesseret i danse undervisning er det bedst at orientere sig på sprogskoler, cafeer mv. hvor man finder masser af aktuelle opslag med tilbud om undervisning.

Nogle af spanskskolerne opererer også med danse undervisning som en del af de supplerende aktivitetstilbud.

Priserne for salsa undervisningen er selvfølgelig også målrettet turisterne.

Hvor en times danseundervisning i den nærliggende hovedstad kan fås for 20 – 25 quetzales kan prisen i Antigua fint blive den tredobbelte eller mere. 95% af eleverne på salsaskolerne i Antigua er udlændinge, som avisen Prensa Libre fortæller i en artikel om emnet. (Prensa Libre 4. de julio de 2004: Saaaabor!)

Den typiske danse stil er kraftigt influeret af den måde der danses salsa på i USA.

Ud at danse

Antigua, sunset, november 2004

Efter timerne med indøvning af teknik og dansetrin er der også gode muligheder for at komme ud og danse i Antigua.

Men man skal være hurtigt ude. Der er ikke noget natteliv i byen. Alle barer, diskoteker osv. lukker og slukker kl. 1 nul nul sharp alle ugens dage bortset fra søndag hvor al udskænkning af øl og spiritus stopper kl 19
(udenfor står en talstærk politistyrke parat når klokken nærmer sig 1 for at sikre at regelen overholdes. Eller muligvis blot parate for at indkassere deres andel af dagens omsætning).

I det hele taget: Hvis man er interesseret i Salsa kan det generelt anbefales at komme tidligt på diskotekerne i Guatemala. Dvs. ikke meget senere end kl. 21. I det omfang der overhovedet spilles salsa er der en tendens til at salsa’en afløses af andre musik genrer – i bedste fald merengue – efterhånden som aftenen skrider frem.

Antigua march 2005

I øvrigt kan salsa jo også for kvindelige turister – være en udmærket form at komme i kontakt med de lokale mænd på. Som det hedder i den tidligere nævnte artikel har beherskelse af salsa’en for nogle guatemalanere udviklet sig til den væsentligste scoringsteknik. Og som en af underviserne citeres for at sige: “i dansen er der pasion, en speciel kemi som gør at kroppe tiltrækkes af hinanden … det er ikke usædvanligt at se par som danser sammen også forlader dansestedet ved aftenens slutning hånd i hånd”.

Toreros

Diskotek Toreros ligger på Avenida Los Recoletos, bag busstationen og markedet i Antigua. Når først man har fundet derned er der ikke så meget at tage fejl af, der er ingen alternativer og man kan blot gå efter lyset og lyden. Men dermed er antydet at diskoteket ligger ret øde, så det kan anbefales både at ankomme og – især – forlade stedet nogle stykker sammen, i taxi.

Onsdag eller torsdag er der Noches de Salsa, men der spilles efter sigende også salsa på andre aftener.

Da vi ankommer en aften ved 21 tiden er der både en mandlig og kvindelig vagt posteret ved indgangen, og både mænd og kvinder underkastes da også en ret omhyggelig og noget nærgående kropvisitering inden vi lukkes indenfor. Og også inde på diskoteket passes der godt på os. Der er placeret vagter strategisk i lokalet, og både på mande- og kvindetoilettet er der knippelbevæbnede vagter (m/k)

Det er jo ganske betryggende og har åbenbart den ønskede virkning. Aftenen forløber fredeligt uden optræk til hverken skyderi eller slagsmål.

Stemningen er i det hele taget trods opbuddet af vagter eller netop derfor – ganske rar og afslappet. Aftenens publikum er tydeligvis en blanding af turister på gennemrejse, bl.a. en stor gruppe unge japanske turister, spanskstuderende – primært kvinder, og så de lokale, mandlige, salsahajer. Det virker som alle er kommet primært for at danse.

Dansegulvet er godt fyldt op allerede ved 21 tiden og de japanske turister beviser i al fald at man også kan danse salsa i Japan. I det hele taget er standarden høj.

Selvfølgelig er der mange der er ude for at afprøve ny indlærte dansetrin for måske første, anden eller tredje gang, men kombinationen kvindelig begynder og mandlig salsahaj kan tydeligvis skabe underværker.

Bar La Sin Ventura

Ligger centralt tæt ved Parque Centrals sydvestlige hjørne side om side med byens biografer og byens gringo hæng ud sted nr. 1 Mono Loco på 5. Avenida sur

Her spilles salsa, merengue, reggaeton mv. Nogle aftener byder også på begynder introundervisning.

Dansegulvet er lille og er som resten af lokalet hurtigt fyldt, ikke mindst en fredag/lørdag.

På en normal aften er der her mulighed for at spotte de fleste af byens undervisere og salsahajer med de til hver tid aktuelle kvindelige yndlingselever.

Har man været der en gang kender man også stedets musikalske repertoire og kan ikke blive overasket. På Sin Ventura er musikvalget stort set uforanderligt og begrænset til de samme tre-fire blandings cd’er. Eneste cubansk inspirede musikalske indslag: et kopinummer af Polo Montanez.

Hvis man ikke bryder sig om at dele dansegulv med begyndere der efter et par timers undervisning og happy hour i baren selv syntes de danser ret godt, kan det anbefales at undgå tirsdagene.

Lørdagene er mere præget af et lokalt / tilrejsende Guatemalansk publikum.

Her kan man på en god dag både møde gode dansere og opleve en rigtig god stemning.

På en dårlig dag er stemningen mere som på et Københavnsk salsatek i julefrokost sæsonen. Den øjeblikkelige turist tilstrømning har en vis indlflydelse herpå.

Sabor Cubano

Sabor Cubano ligger få skridt fra Antiguas centrale plads, på 4. calle oriente #3.

Her er der mulighed for at spise traditionelle cubanske retter: Ropa viejo, Sværdfisk, alt med ris, bønner og yucca.

Ikke nok med det: torsdag, fredag, lørdag aften og søndag eftermiddag spiller Oscar og Sabor Cubano op til dans. En fredag aften er alle borde besat, stemningen er i top og der er et publikum som overvejende består af guatemalanere og mellemamerikanske turister. Der skal ikke mange opfordringer til fra scenen før dansegulvet er fyldt med dansende. En absolut anbefaling!

La Sala

La Sala ligger på 6a. Calle Poniente en blok fra Parque Central.

Her er der salsa torsdag og søndag aften.

Andre tips: Caféer, restauranter etc.

Sky Café på 1. avenida sur, for enden af 6. calle oriente. Byens bedste udsigtssted: En af Antiguas højeste og højest beliggende bygninger. Fra den velbesøgte tagterrasse er der god udsigt mod vulkaner og solnedgang. Efter mørkets frembrud er det også her man på en klar aften kan være heldig og se glødende lava som bobler op ad Fuegos krater og videre ned ad siden. Fuego er den mest aktive af de omliggende vulkaner.

Antigua, march, 2005

El Viejo, 6. avenida norte, v. hjørnet af 2. calle poniente. Gode croissanter og kaffe, ok morgenmad.

Café NoSe, backpackersted, som navnet antyder er betjeningen inkompetent og består primært af løstansatte på gennemrejse, men morgenmaden er rigelig og ok. Ved siden af Sky Café.

Riki’s: 4 avenida norte, tæt ved Parque Central, i virkeligheden en række (populære) barer og restauranter. Prøv f.eks. Paris helt inde i bunden (efter toiletterne). Er du træt af tipico mad ligger der også en ok Græsk restaurant på stedet, på venstre hånd når du kommer ind, midtfor patioen.

Byens bedste Ceviche: Du har ikke fået ceviche før du har prøvet Marinas. Fiske og delikatesse forrretning på 7 avenida sur mellem 6. og 5. calle poniente.

Rainbow Cafe: Hyggelig gringo cafe. 7 avenida sur på hjørnet af 6. calle poniente

Travel Menu: 6. calle poniente. Lille – dansk ejet “”œ restaurant / bar men helt uden frikadeller, rødkål og klaphatte stemning. God.

El punto: På 7. avenida norte mellem 3. og 4. calle poniente. God, velbesøgt, italiensk restaurant.

Centro Cultural El Sitio: På 5. calle poniente mellem 7. avenida og Calzada Sta. Lucia. Kulturcenter med udstillinger, koncerter, film etc. samt bar / restaurant.

Panza Verde:En af de dyre. Vil du ha’ luksus er det her. 5. avenida sur, venstre hånd et stykke efter 9. calle oriente. Bordbestilling anbefales.

Antigua Gym: Motionscenter på hjørnet af 7 avenida sur og 6. calle poniente. Et medlemskort giver adgang til at bøje jern og trampe løs i diverse maskiner. Derudover er der bl.a. tai chi, karate, tae bo, aerobics, salsa undervisning på forskellige tidspunkter i løbet af ugen .

Motionsapparaterne er opstillet i svalegangen ud mod patioen, der er overdækket med høj teltdug. Altså masser af frisk luft, og dertil venlig atmosfære. Antigua Gym huser også byens bedste massør så det er stedet hvis du har brug for en times fuld body massage.

Opdateret:

Gratis magasinet “Que Pasa en Antigua” der fås på hoteller, barer osv. giver en god orientering om de aktuelle tilbud

(Alle oplysninger gives som de er uden nogen form for garanti. Senest opdateret august 2007, skriv en kommentar hvis du har rettelser eller tilføjelser. HUSK : TÆNK DIG OM og GÅ ALDRIG ALENE! når du går i byen i Antigua. )

Kommentarer? - du kan linke hertil fra din egen blog:

Poster der ligner : dans og musik - Guatemala - Salsa og andet sjov i Antigua

Indrykket : 2. juli 2003 - (Læst 844 gange)

*

om

Rejseblog - Breve, postkort, dagbogsnoter

"The future is already here. It's just unevenly distributed." W. Gibson

cookies

Rejseblog anvender cookies. Besøg på Rejseblog forudsætter at du er indforstået med anvendelsen af cookies.

Creative Commons Navngivelse - Ikke-kommerciel - Del på samme vilkår 2.5  Licens Rejseblog is powered by WordPress etc.

Valid XHTML, Valid CSS,

Rejseblog : http://www.bo-k.dk/rejseblog/index.php