Void Linux – 32 bit linux light

Arch-linux droppede i det forgangne år sin 32 bit version, – de to Arch baserede distributioner – Antergos og Manjaro – som jeg har anvendt, fulgte trop.
Der er ganske vist opstået en 32 bit community baseret edition af Arch Linux, som man kan migrere til, men måske er det tidspunktet til at prøve noget andet?
I det aktuelle tilfælde er der tale om en gammel Asus Eee Netbook (1000h) fra2008 og man kan selvfølgelig diskutere om der er grund til at holde liv i en 10 år gammel pc – ganske vist en lille og handy pc med god batteri-levetid (Der sidder stadig en label på min med påskriften “One day computing” = 7 timer) – men med en skærmopløsning på 1024×600 pixels…
Mine indledende krav er en Linux light distribution, 32 bit, med XFCE desktop og som Arch Linux med “rolling release”.
Jeg har tjekket et par Debian baserede distibutioner : Point Linux som lever op til “light” kravet og i det hele taget virker gennemtænkt og tiltalende, blot med den lille hage at distributionen tilsyneladende er baseret på Debian 8 (Point Linux kommer i en version med xfce desktoppen selvom det ikke fremgår særligt tydeligt af hjemmesiden), samt Sparky Linux som er up to date, men har erstattet XFCE med LXDE, og iøvrigt ved en test virker alt for tung til en lille svagbrystet pc som ovennævnte.
Jeg er så blevet hængende ved Void Linux der infrier ovennævnte krav: rolling release, light og med live-install versioner med de fleste desktops herunder xfce.
Void Linux er imidlertid også rimeligt langhåret, der skal arbejdes fra kommando linien, selvom en basis installation kan klares relativ enkelt med få klik.
Hardwaren på min Eee pc ser ud til at være understøttet (jeg har ikke tjekket det indbyggede kamera) og fungere uden problemer, men standard installationen understøtter ikke disk kryptering.
Der er en vejledning i distributionens wiki på hvordan den manglende standard kryptering kan klares : Install LVM – LUKS, med en ukrypteret boot partition og kryptering af den resterende disk. Jeg fulgte afsnitttet “Quick and dirty fresh install”, dog med et par mindre afvigelser.
Vejledningen baserer sig på brug af en relevant live install, hvor partionering af hd’en blot udskiftes med fremgangsmåden i vejledningen. I stedet for at logge ind som root, som det anvises i vejledningen, åbnede jeg blot et terminal vidue på desktoppen og brugte sudo. Desuden erstattede jeg fdisk, med det lidt mere gennemskuelige cfdisk ved partioneringen.
Efter opsætning af den krypterede desk køres void-install der leverer installation i 10 skridt (hvor man altså springer over partionering).
Det virker, og efter genstart, oplåsning af harddisken og indlogning kan man køre en update af systemet (kommandoen sudo xbps-install -Suv evt. et par gange) og gå igang med installering af ønskede programmer.
Noget af det første jeg gjorde var at sætte en firewall op (kan gøres enkelt med ufw og gufw se afsnittet “ufw – Uncomplicated Firewall”), installere manglende xfce komponenter (kommmandoen sudo xbps-install xfce4-plugins), indrette desktoppen, sætte keyboard, opsætte net mv.
Men Void-Linux har selvfølgelig også en Post Installation guide som man kan følge.
Void-Linux er udviklet fra grunden med udgangspunkt i pakke-manageren xbps og lader til at have de fleste gængse programmer til rådighed, men man skal selv i sving fra kommando-linien, en standard installation leverer blot det mest grundlæggende.

Poster der ligner : GNU/linux - - -

Indrykket : 1. januar 2018 - (Læst 60 gange)

*

om...

Weblog at bo-k dot dk - blog om blogs, nettet, IT, medier, fri software etc.

cookies

Weblog at bo-k dot dk anvender cookies. Besøg på Weblog at bo-k dot dk forudsætter at du er indforstået med anvendelsen af cookies.

følg med...

RSS Feed til din nyhedslæser Følg bloggen på twitter

find...

søg i alle indlæg:

Creative Commons Navngivelse - Ikke-kommerciel - Del på samme vilkår 2.5  Licens Weblog at bo-k dot dk is powered by WordPress etc.

Valid XHTML, Valid CSS,

weblog at bo-k dot dk : http://www.bo-k.dk/weblog/index.php